השפעת קפה על הבריאות שלנו

קפה הוא אחד המשקאות הנצרכים ביותר בעולם והשפעותיו על האדם ובריאותו נחקרות במישורים רבים. 

בקפה קלוי קיימות למעלה מ- 1000 תרכובות ביו-אקטיביות. לחלקן השפעות נוגדות חמצון, נוגדות סרטן ודלקת.

השפעות תרפואיטיות אלו מיוחסות לתרכובות המפתח בקפה: קפאין, חומצות כלורוגניות. ובנוסף גם אנזימים נוספים כגון diterpenes  kahweol,  ו-,cafestol אשר מנטרלים תרכובות קרצינוגיות (מסרטנות) ומעודדים הפעלה של מערכות הגנה חמצוניות בתוך התא.

סוג פולי הקפה (הנפוצים ביותר: ערביקה או רובוסטה), מידת הקליה, שיטת ההכנה ופרמטרים נוספים בעיבוד הקפה ישפיעו בסופו של דבר על ההרכב הביוכימי הסופי. 

מיקרוביום המעיים וגנטיקת האדם ייקבעו בסופו של דבר לאלו מטבוליטים הוא ייחשף ואת מידת זמינותם הביולוגית. מחקרים רבים בחנו את הקשר בין שתיית קפה לתמותה, סרטן, מחלות נוירולוגיות, מחלות קרדיווסקולאריות, מחלות כבד, הריון וכו'.

מהי השפעת הקפה על הבריאות שלנו ביום יום? 

  • צריכת קפה נמצאה מקושרת להפחתת הסיכון ממוות מכל הגורמים (All Cause Mortality).
  • צריכת קפה נמצאת מקושרת להפחתת הסיכון לתמותה ממחלות קרדיווסקולריות, מחלות לב כליליות ושבץ. הירידה גדולה יותר כאשר צורכים לפחות 3 כוסות ביום.
  • צריכת קפה נמצאה עם סיכון נמוך לסרטן באופן כללי. מטה-אנליזה של 40 מחקרי עוקבה הראתה שכיחות נמוכה יותר של סרטן מסוגים ספציפיים כגון: פרוסטטה, לוקמיה, מלנומה, סרטן עור ללא מלנומה, ריאות וכבד.
  • צריכת מנת קפאין כחצי שעה לפני האימון מעלה את רמת האדרנלין ומשפרת את איכות האימון.
  • שתייה קפה בכל מינון שהוא לעומת היעדר שתייה קפה. נמצאה מפחיתה ב-29% את הסיכון לכבד שומני לא אלכוהולי. ב-27% את הסיכון לפיברוזיס בכבד וב-39% את הסיכון לשחמת ומחלת כבד כרונית.
  • נמצא קשר בין צריכת קפה להפחתה בסיכון לסוכרת טייפ 2. ובנוסף גם למחלות כמו גאוט , אבנים בדרכי מרה , אבנים בכליות ותסמונת מטבולית.
  • שתיית קפה נמצאה כמפחיתה את הסיכון לחלות במחלות נוירולוגיות כגון פרקינסון, דכאון, אלצהיימר והפרעות קוגניטיביות.

  • הפחתת שברים- רמות גבוהות של קפה יוצרות ניגודיות בקרב המגדרים. מצד אחד הן נמצאו כמעלות את הסיכון לשברים בקרב נשים ומאידך הן מפחיתות את הסיכון אצל גברים. מרכיב הקפאין אשר נמצא בקפה, מקושר לפגיעה בצפיפות העצם וספיגת הסידן אצל נשים. בכל אופן, נמצא כי צריכה של 400 מ"ג\יום קפאין (שווה ערך ל- 4 כוסות קפה) פחות פוגעת. ולא יוצרת סיכון בשברים, נפילות, פגיעה בצפיפות עצם או במטבוליזם של סידן. בנוסף המחקרים שעסקו בקשר בין שברים לקפאין לא התייחסו לפרמטרים חשובים כמו BMI, עישון, צריכת סידן, ויטמין D או אלכוהול. חלק מהמחקרים בנושא טענו שהפגיעה בצפיפות העצם היא קטנה. ואילו תוספת של חלב לקפה יכולה למזער פגיעה בספיגת הסידן.
  • הריון- צריכה גבוהה של קפה יכולה לגרום למספר סיכונים בעת לידת העובר. סיכונים כמו לידה במשקל נמוך, הפלות ,לידות מוקדמות, לוקמיה בילדות. מחצית החיים של קפאין מכפילת את עצמה במהלך הריון ולכן כמותו היחסית בדם תהיה גבוהה יותר בהשוואה לאישה שאינה בהריון. קפאין בנוסף חוצה שליה והאנזים CYP1A2 שפעיל במטבוליזם הקפאין נמצא ברמה נמוכה אצל העובר. דבר זה עלול להוביל לחשיפה ממושכת ומסוכנת לקפאין.

לסיכוםממצאי המסמך המאגד מצאו: צריכת קפה נמצאה בטוחה ואף יעילה בטווח של 3-4 כוסות ליום. ברוב הפרמטרים הבריאותיים שנבחנו בהשוואה לשתייה נמוכה של קפה או היעדר שתיה בכלל.

שתיית מנת קפה כחצי שעה לפני אימון ריצה עוזרת לשפר את איכות הריצה ומעלה את רמת האנרגיה הזמינה .

 © מירי חדד – המרכז למניעת השמנה ותזונת ספורט

גם אתם רוצים להצטרף לאימונים שלנו, ולרוץ יחד איתנו באווירה ספורטיבית ותומכת?

אז למי אתם מחכים? השאירו את הפרטים שלכם ונחזור אליכם לתיאום אימון נסיון !

השאירו פרטים
והצטרפו אלינו לאימון התנסות עוד השבוע